Назад у новини
7 МІФІВ про Prosecco
12.05.2017

Звичка називати усе ігристе вино шампанським нарешті йде у небуття і стає моветоном. Усе частіше у наших широтах можна почути привабливе слово Prosecco. Про популярне sparkling wine родом з Італії говорять на модних івентах, його подають у гламурних барах і демократичних ресторанах. Prosecco стало втіленням італійського стилю життя, синонімом вишуканості й відпочинку. Утім, що саме ховається за цією назвою, для більшості залишається таємницею за сімома замками. Розвінчуємо найпопулярніші міфи про Prosecco за допомогою Артема Дозінського, шеф-сомельє компанії WSW Group – ексклюзивного експортера італійського Prosecco й іншого ігристого виноробні Astoria Wines.

 

Міф 1. Prosecco придумане нещодавно

Прототипу Prosecco дві тисячі років! У всякому разі, так стверджують італійці. Ще в римську епоху в поселенні Просекко вирощували автохтонний виноград і робили з нього вино Пуччіні з яблучно-фруктовим ароматом. У XVIII столітті сорт винограду під назвою Prosecco поширився всією грядою пагорбів Венето і Фріулі. У 1960-х Prosecco почали випускати як сухе ігристе за методом Шарма. Із цього моменту стартує історія успіху Prosecco як найпопулярнішого sparkling wine Італії. Сьогодні Prosecco – наприклад, вишукане Astoria Lounge Prosecco DOC – традиційно п’ють на курортах італійського узбережжя й інших країн.

 

Міф 2. Prosecco – це будь-яке ігристе з Італії

Називатися Prosecco може тільки ігристе вино, вироблене у певній виноробній зоні. 2009 року італійці на законодавчому рівні скасували цю назву для сорту винограду і закріпили її за регіоном. З тих пір сорт винограду для Prosecco називається Глера, а виробництво ігристого з такою назвою заборонено в інших регіонах. Виноробна зона Prosecco DOC знаходиться на північному сході Італії, охоплює два регіони і дев’ять провінцій. Основна частина виноградників сорту Глера зосереджена у провінції Тревізо (Венето). Яскравий зразок Prosecco з цього регіону – Galie Prosecco Treviso DOC Astoria Wines.

 

Міф 3. Prosecco поступається шампанському в якості

Це неправда. Є кілька привілейованих зон зі статусом DOCG, де випускають Prosecco найвищої якості. Найпрестижнішою вважається місцевість на пагорбі Картіцце у провінції Тревізо. Вартість землі тут становить понад мільйон євро за гектар! Місцеві виноградники ростуть на передальпійських пагорбах, тому для збору винограду використовується тільки ручна праця. Prosecco з написом Cartizze на етикетці – наприклад, Arzana Valdobbiadene Prosecco DOCG Superiore di Cartizze Astoria Wines – входить до числа топових ігристих вин світу.

 

Міф 4. Prosecco газується штучно

Ніякої штучної газації! Бульбашки у Prosecco – виключно природного походження. Ігристий характер вино набуває у результаті вторинної ферментації у великих резервуарах за класичним методом Шарма. Технологія дозволяє створити більш легкі вина зі свіжим смаком і фруктовим ароматом. Саме такий стиль сьогодні імпонує споживачам у всьому світі.

 

Міф 5. Prosecco кисле на смак

Це перебільшення. Дійсно, Prosecco дозволено виготовляти у чотирьох версіях: extra brut (дуже сухе), brut (брют), extra dry (сухе), dry (трохи солодке). Однак завдяки оптимальному клімату, особливостям ґрунту і обмеженням за врожайністю виноград отримує максимум мінеральних речовин і формує досить яскравий смак. На відміну від шампанського, це дуже легке і свіже ігристе вино. Традиційно Prosecco має збалансований м’який смак і виразний фруктовий аромат з яблучно-квітковими тонами. Престижні варіанти можуть вирізнятися більш складним букетом. Гідні приклади є в колекції Astoria Wines. Casa Vittorino Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG привертає увагу відтінками стиглого яблука, вершкового масла і горіхів. А букет IL Millesimato Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG – нотами персика, дині й вершкового масла.

 

Міф 6. Prosecco п’ють у чистому вигляді

Не тільки. Prosecco – популярний компонент алкогольних міксів. Найвідоміший коктейль на його основі – Aperol Spritz. За статистикою, у Венеції городяни і туристи щодня випивають понад 300 тисяч порцій цього освіжаючого напою. У його складі – усього три базові компоненти. Рецепт простий: у заздалегідь охолоджений келих з льодом додайте 40 мл біттера Aperol, 60 мл Prosecco DOC Astoria Lounge, 20 мл содової й делікатно змішайте. Прикрасьте скибочкою апельсина. Також Prosecco подають у чистому вигляді під основні страви: сири, рибу, морепродукти. І, звичайно ж, це ідеальний напій на аперитив. Сьогодні Prosecco стало найпопулярнішим аперитивом в Італії.

Міф 7. Prosecco п’ють тільки на свята

Не варто себе обмежувати. На відміну від дорогого шампанського, що вимагає свята, для Prosecco не потрібен особливий привід. Сьогодні це повсякденний напій, який підходить на усі випадки життя. Навіть буденна зустріч з друзями або вечеря у колі сім’ї стануть чудовою причиною, щоб насолодитися Prosecco. В Італії келих цього ігристого доречний у будь-який час доби. Та й дбайливо зберігати пляшку Prosecco у темній шафі або в барі немає особливого сенсу. Це молоде вино, і час не йде йому на користь. З роками легка свіжість і яскраві фруктові ноти можуть зникнути з винного букета. Експерти рекомендують випивати Prosecco протягом 1-2 років після розливу по пляшках.

 

Після настільки продуктивного лікнепу саме час налити собі келих Prosecco, розслабитися і подумки перенестися у карнавальну Венецію або на Адріатичне узбережжя. І сповна відчути смак італійської dolce vita!

 

Надруковано в журналі AirPort #52 (05.2017)

 

Попередня новина Наступна новина
Контакти
Виберіть адресу
+38 (067) 329 08 89
УКРАЇНА
м. Хмельницький, 29000
вул. Зарічанська, 3/1, офіс 209
На карті
+38 (067) 329 08 89
Україна
м. Київ, 04119
вул. Юрія Іллєнка, 83д
На карті
developed by supply.agency